Skip to content

Adriaan Ploegmakers

Team Adriaan Ploegmakers

Adriaan Ploegmakers

Hij is een groot voorvechter van duurzame energie. ‘Wat je aan energie bespaart hoef je niet op te wekken’, luidt zijn motto. Klanten in de hygiënische procesindustrie herkennen de karakteristieke bevlogenheid van Adriaan Ploegmakers. Binnen Flowcomm is hij de specialist in warmtewisselaars.

Wat doe je in het dagelijks leven?

“Ik woon in Kaatsheuvel met mijn twee inmiddels volwassen kinderen. Vaak ben ik lekker bezig in de tuin of aan het sporten, ik ben echt een buitenmens. Ik hockey fanatiek in competitieverband, nu al meer dan 40 jaar. In die tijd ben ik meer dan 35 jaar lang aanvoerder geweest van mijn team. Het is mooi om mensen te verbinden en in teamverband te werken. Wanneer je rekening houdt met elkaar en goed samenwerkt kun je als groep sterker zijn dan de optelsom van individuen.”

Welke route bracht je bij Flowcomm?

“Na het mbo was één van mijn eerste werkgevers een componentenleverancier in de voedingsmiddelenindustrie. Door uitbreiding van het productenpakket, en hiermee samenhangende cursussen, leerde ik steeds meer zaken bij. In 2009 kreeg ik een aanbieding om voor een warmtepompfabrikant te gaan werken. Daar rekende ik het warmteverlies van woningen uit en hoe we door middel van warmtepompen en zonnecollectoren energie konden opwekken. Een drastische reorganisatie luidde als nieuwkomer mijn afscheid in. In 2015 startte ik bij Flowcomm.”

Hoe ervoer je de terugkeer in de voedingsmiddelenbranche?

“Als een warm bad. Het is een aparte sector, maar wel hartstikke mooi. Ik ben er even uit geweest, maar heb eenvoudig het contact met mijn oude relaties kunnen oppakken. Ook mijn huidige collega’s ken ik al 20 jaar. Het is een kleine wereld.”

Je bent nu gespecialiseerd in warmtewisselaars…

“Vanuit mijn vorige betrekking vond ik het stukje meedenken over energieterugwinning al heel interessant. Waar je met warmtepompen warmtewisselingen uitrekent geldt dat natuurlijk ook bij warmtewisselaars. Hoe kun je dat zo efficiënt mogelijk doen? Alleen heb ik nu niet met vastgoed te maken, maar met processen.”

Waarom vind je het zo belangrijk om duurzame keuzes te maken?

“Wat je aan energie bespaart hoef je niet op te wekken. Dat is hoe ik in het leven sta, ook privé. Door middel van duurzame apparatuur, vloerverwarming en isolatie heb ik mijn woning uit 1925 volledig van het gas af gekregen. Ik rijd zelf in een elektrische auto en probeer zo klimaatneutraal mogelijk te leven. Dat is geweldig om te doen, voor mezelf en voor mijn kinderen.”

Wat spreekt je aan in het werken bij Flowcomm?

“De informele sfeer. En de juiste balans tussen verantwoordelijkheden en vrijheid. Die maken het mogelijk om jezelf te ontwikkelen als professional en als mens. Uit de reacties van klanten merk ik dat we als een serieuze gesprekspartner worden benaderd. Vanuit onze knowhow en ervaring kan ieder van ons doortastend optreden. We denken mee in de engineering, op een probleemoplossende manier. Dat wordt breed gewaardeerd. Het maakt ons méér dan alleen een leverancier van componenten. Wij leveren de best passende oplossing voor onze klanten.”